De kaak

Pijn, knoepen, moeite met praten. Het kaakgewricht kan klachten geven. Ik leg uit wat de fysio-manueeltherapeut voor je kan betekenen.

Hoe zit het kaakgewricht in elkaar?
De kaak is een heel soepel gewricht dat veel kracht kan hebben en alle kanten op kan. De mond kan wijd open, de kin kan opzij  en naar voren. Verschillende spieren rondom het kaakgewricht maken de bewegingen mogelijk.  De grootste spier, de musculus masseter,  voel je opje wang net voor het oor. In dit filmpje zie je dat getoond.


Bij het openen en sluiten van de mond voel je de bewegingen van het gewricht. De onderkaak is via het kaakgewricht verbonden met de bovenkaak. Dat is een onderdeel van een schedelbot. In het kaakgewricht zit een discus, een kraakbenige schijf die het gewricht in twee compartimenten verdeelt. En wat bijzonder is: als de kaak beweegt, beweegt automatisch zowel het linker- als het rechtergewricht.

De meest voorkomende kaakklachten zijn:
Pijn, knoepen, moeite met praten, problemen met het openen van de mond, niet goed kunnen kauwen, hoofdpijnklachten.

Wat kan er aan de hand zijn?
Verschillende onderdelen van het kaakgewricht kunnen de klachten veroorzaken. Als het kapsel aan de ruime kant is, blokkeert het gewricht soms of het schiet uit de kom. En spierspanning kan het gewricht belemmeren in z’n bewegingen. Soms is een ongeval de oorzaak van kaak- of gezichtsletsel.
Gewoontes zoals ’s nachts kaakklemmen kunnen na verloop van tijd klachten geven. Ook het nemen van een te grote hap eten, hard brood of een harde appel overvraagt soms het gewricht. Net als kauwgom kauwen. Zeker omdat kauwen vaak aan één voorkeurskant gebeurt, is het goed om daar alert op te zijn.

Wat kan er nog meer zijn?
Klachten aan tanden of kiezen veranderen de belasting van het gewricht of trekken door naar de kaak. Soms geeft verstoring van de beweging van het kaakgewricht een zenuwbaanirritatie (de n. trigeminus). Dan kan aangezichtspijn geven die lijkt op kiespijn. Nekklachten, zowel laag als hoog in de nek, veranderen soms de manier van bewegen van het kaakgewricht. Nekpijn kan ook uitstralen naar het kaakgewricht. Langdurige stress geeft vaak spierspanningsklachten, ook in de spieren van het kaakgewricht.

Wat doet de fysio-manueeltherapeut?
Ik onderzoek je kaakgewricht en de nek-en bovenrugwervels en vraag naar gewoontes, bijzondere gebeurtenissen of ongevallen in het verleden. Ik behandelen het kaakgewricht en de gewrichten van je nek en bovenrug. Zo bewerkstellig ik ontspanning en massage van de kauwspieren.

Wat kunt je zelf doen? Let op of je kunt ontdekken wat je klachten veroorzaakt.

Meer zien? Bekijk deze handige oefeningen
Ontspanning van de kaak
Masseren van je kauwspier
Oefenen van het openen van de mond

Andere specialisten
Gaan de klachten niet over of ben je geopereerd aan kaak of gezicht? Dan kan de gespecialiseerde kaakfysiotherapeut je ook behandelen. In sommige gevallen helpt je tandarts je. Bij spraakproblemen kan de logopedist je verder helpen. Ik werk met al deze specialisten samen en verwijs je dan door.