De rug
Wat kan fysio-manuele therapie betekenen bij rugklachten?
Als we over onze rug spreken, bedoelen we meestal de onderrug, de lage rug. Die maakt deel uit van de wervelkolom die vanaf de onderkant van de schedel tot en met het bekken doorloopt. De wervelkolom bestaat uit 24 wervels die allemaal aan de onderkant én aan de bovenkant gewrichtjes hebben die met elkaar bewegen. Daardoor kunnen we alle kanten op bewegen.
Tussen de wervels zit een kraakbeenschijf: de discus. Die zorgt dat de bewegingen soepel verlopen en werkt sturend en dempend bij alle bewegingen. Om de wervels heen bevinden zich spierlagen. Diepere spierlagen zorgen voor onze houding, de meer oppervlakkige spieren zijn voor de grotere bewegingen.
Klachten van de rug
De rug kan pijnlijk zijn en ook stijf. Het samenspel van botten, gewrichten, en spieren verloopt dan niet goed. De oorzaken hiervan kunnen verschillend zijn. Wellicht vraagt u iets van de rug wat ongewoon is of teveel. Maar ook te weinig gebruik kan klachten geven. Zowel in de gewrichten, het kapsel van de gewrichten als in de spieren.
Ook zit het probleem wel eens op de ene plaats in de rug terwijl dat ergens anders in de wervelkolom wordt gecompenseerd. Dit geeft soms ook uitstralende pijn naar armen of benen.
Behandeling
In de behandeling zoeken we naar de oorzaak van de klachten. Daarvoor hoor ik graag je verhaal. Je weet zelf het beste wat daarbij belangrijk is. Ik luister en stel je aanvullende vragen. Daarna volgt een onderzoek naar je individuele houding en bewegingen en beoordeel ik jegewrichten. Indien nodig overleggen we met je huisarts over nader onderzoek.
Mijn aanpak is de beweeglijkheid van de gewrichten te behandelen, hierdoor verbeteren je bewegingen. Dit do ik met manuele therapie volgens de Utrechtse school: een milde, nauwkeurige methode met specifieke handgrepen, die aansluit bij het natuurlijk bewegen. Daarnaast krijg je oefen- en beweegadviezen die afgestemd zijn op je wervelkolom en je lichaam. Ik heb er aandacht voor dat je ze thuis en/of op je werk makkelijk toe kunnen passen. Meestal ervaar je na enkele behandelingen verbetering.
Wat kunt je zelf doen?
Regelmatig bewegen is vanzelf regelmatig bewegen van de rug. Dus dat is altijd goed. Lopen, [nordic] wandelen, fietsen, tuinieren, huishouden, traplopen en zwemmen… het is allemaal geschikt. Heel specifiek sporten hoeft niet per se, maar als je aarvan houdt, is dat natuurlijk ook prima. En als je veel zit – en dat doen we tegenwoordig – is het ook heel nuttig om af en toe even op te staan en de armen beurtelings helemaal uit te rekken. Kijk hier voor meer informatie over rugaandoeningen: http://www.defysiotherapeut.com/aandoeningen/rugklachten.html
Vraag het gratis oefenschema voor de rug
Wil je de beweeglijkheid van je rug goed onderhouden? Dan heb ik een basisoefenschema voor je. Vraag er gerust om.