De wervelkolom

Waarom staat de wervelkolom centraal bij manuele therapie?

De wervelkolom geeft ons stevigheid, vormt de ruggengraat  en is tegelijkertijd beweeglijk. Zo blijven we overeind, kunnen we bewegen, hebben spieren en banden houvast en blijven organen beschermd. Ik vertel je meer over opbouw en functie van de wervelkolom.

De wervelkolom bestaat uit  drie gebieden en 24 onderdelen:

  • de nek met 7 wervels
  • de borstwervelkolom met 12 wervels
  • de lage rug met 5 wervels.

Hoe is de wervelkolom verder opgebouwd?

  • Hij begint net onder de schedel en eindigt laag in de rug met het staartbeentje. De armen zijn er via de sleutelbeenderen en schouderbladen mee verbonden en de benen via het bekken.
  • Een taak van de wervelkolom is bewegen en beweging mogelijk maken. Op iedere niveau tussen twee wervels  is een klein beetje beweging mogelijk, samen is dat veel. 
  • De wervels scharnieren met elkaar door kleine gewrichtjes, de facetgewrichten. Aan de bovenzijde van de wervel zitten er twee en aan de onderzijde, zo blijft er verbinding.
  • Tussen de wervels bevinden zich tussenwervelschijven die de wervelkolom soepelheid geven en de mate van beweging stuurt. Door spieren diep in het lichaam gelegen, vlak tegen de wervels aan kunnen alle bewegingen gemaakt worden.  Deze geven de romp extra stabiliteit.
  • Binnenin de wervels is een holte, die door alle wervels heen gaat. Hierin bevindt zich het ruggenmerg. Dit begint  de hersenen en loopt tot het stuitje.
  • Tussen alle wervels bevindt zich aan de zijkant een opening waardoor zenuwbanen naar het lichaam gaan. Naar de armen en benen, maar ook naar alle organen. De verschillende zenuwbanen zorgen voor aansturing van de spieren van armen en benen en reguleren de functie van de organen.
  • De wervelkolom eindigt bij het bekken, de stabiele basis voor alle bewegingen.

Meer over nek, borstwervels en onderrug
De nek heeft ruime bewegingsmogelijkheden. Dat komt door de vorm en grootte van de wervels en de stand van de kleine facetgewrichten. Veel kleine spieren kunnen nauwkeurige bewegingen  maken.

De borstwervels  zijn wat groter en liggen dakpansgewijs over elkaar. Zo vormen ze een stevig geheel, de ribben zitten hier aan vast. Deze lopen vanaf de hals en schouders tot aan het midden van onze rug en zorgen voor bescherming van belangrijke organen, zoals het hart en de longen.

De onderrug heeft forse en wat ‘vierkante’wervels. De beweeglijkheid is er vooral in voor- en achterwaartse richting. De rug kan goed belasting verdragen, de spieren die hier omheen zitten zijn stevig en sterk.

Wat kan klachten geven aan nek of rug?
Ieder onderdeel van de wervelkolom kan klachten geven. Zo kan er in de facetgewrichten artrose ontstaan, de tussenwervelschijven kunnen versmallen  of de spieren en pezen raken overbelast. Dit kan tal van klachten geven:

  • pijn
  • stijfheid
  • belemmeringen van bepaalde bewegingen.

Ook zenuwbanen kunnen bekneld raken.

Wat doet de fysio-manueeltherapeut

  • Goed lichamelijk onderzoek kan vaak helderheid geven over de reden van de klachten. Is er nadere informatie of onderzoek nodig? Wij hebben daarover contact met uw huisarts.
  • Vaak hebben de beweegklachten van de gewrichten te maken met de werking van spieren. Met fysiotherapie en manuele therapie doen wij daar iets aan volgens de Utrechtse school, een milde methode die de beweeglijkheid van de gewrichten verbetert.
  • Bij klachten speelt de hele wervelkolom vaak een rol, daarom betrekken we die zo veel mogelijk als geheel bij uw behandelingen.

Wat kunt je zelf doen?
Voor de wervelkolom is totaalbeweging van belang. Dat wil zeggen dat alle onderdelen met elkaar meebewegen. In het dagelijks leven  bereik je dat met grote, doorgaande bewegingen. En hele handige is lopen met extra grote passen.

Vraag ook de oefenschema’s voor de verschillende delen van de wervelkolom. U krijgt ze meteen mee.

Meer zien?
Bekijk deze korte film met een oefening voor de wervelkolom en goed gebruik van de loopband.