Het bekken

Ik volgde nascholingen bekkentherapie van Cecile Röst. Wat kan manuele therapie betekenen bij bekkenklachten?
Bekkenklachten kunnen op allerlei manier ontstaan. Door een val, zwangerschap of bevallen. De meeste klachten lost het lichaam zelf weer op, maar dat gebeurt niet altijd volledig. Manuele therapie kan helpen.

bekken

Hoe zit het bekken in elkaar?
Het bekken is een systeem van botten en gewrichten dat niet erg beweeglijk is en zorgt zo voor stabiliteit die nodig is voor het bewegen van rug en benen. Het beken bestaat onder meer uit de twee grote heupbotten die je voelt als je de handen laag in de zij zet. Aan de achterzijde zit daar het heiligbeen tussen, aan de voorzijde sluiten de botten bij het schaambeen. Aan de bovenzijde van het bekken begint de onderrug. Wat dieper in het lichaam, in het bekken – aan de zijkanten – bevinden zich de heupgewrichten.

Wat gebeurt er bij vallen?
Door een val of ongeval kan een soort ‘verwringing’ van het bekken ontstaan. De botten sluiten dan niet meer mooi op elkaar aan. Dat geeft verandering in de stabiliteit, maar ook in de werking van de spieren die over dit gebied lopen.  Zowel mannen als vrouwen kunnen daarvan klachten hebben.

Wat merkt u?
– Pijn in de onderrug of lies, mogelijk uitstralend in het been,
– Moeite met opstaan, omdraaien of lang in een houding blijven.

Wat gebeurt er in de zwangerschap en bij bevallen?
De gewrichten van het bekken worden wat ‘losser’. Dit heeft te maken met veranderende spierspanning. En met een hormoon dat het lichaam in de zwangerschap aanmaakt zodat het bekken soepeler wordt voor een vlotte bevalling.

Wat merkt u tijdens of na zwangerschap?
-pijn in bekken, onderrug, heupen en benen,
-moeite met: lopen, bukken, naar voren bewegen, stilstaan, traplopen, fietsen, autorijden en uit de auto stappen,
-hinder bij het verzorgen en tillen van kleine kinderen.

Wat kunt u zelf doen?
Opstaan
: begin in spreidzit op de rand van de stoel, zet de voeten stevig neer. Duw met de handen op de bovenbenen en sta dan op.
Lopen: loop zo bewust mogelijk, zet vooral de hakken stevig neer.
Lang zitten: in lichte spreidzit vooraan op stoel, duw met de handen of vingers op het bureau.

Wat kan manuele therapie voor u betekenen rondom vallen en bevallen?

  • Uw verhaal over het ontstaan en verloop van de klachten geeft ons veel informatie.
  • We onderzoeken of de klachten uit de (onder)rug komen, uit het bekken of uit de heupen. Aansluitend krijgt u ons advies.
  • Met een specifieke behandeling verbeteren we de bekkenstabiliteit. Dit doen we met technieken uit de bekkentherapie van Cecile Röst en uit de manuele therapie volgens de Utrechtse school. Dat is een milde, mobiliserende, effectieve behandelvorm voor de gewrichten van de wervelkolom.  
  • U oefent de spieren die helpen het bekken stabiel te houden.
  • U krijgt adviezen die onlogische belasting van  het bekken voorkomen.
  • Veel oefenadviezen zijn ingepast in de bewegingen van alledag.

Meer weten?
Wilt u weten of uw klachten mogelijk door een minder stabiel bekken veroorzaakt worden? Vraag de zelftest bij ons aan via de mail. Of maak een afspraak voor een consult.