Ne

Fysioconsult

De nek en de armzenuwen

Tintelende vingers, koude sensaties, minder spierkracht in handen of armen. Wat kan fysiotherapie en manuele therapie dan betekenen? Jet van Douveren gaat nader in op de armzenuwen. Die beginnen in de nek.

In de vorige nieuwsbrief las u al dat de nek uit zeven wervels bestaat (ze zijn paars op de afbeelding links). De schedel rust op de bovenste wervel, de beroemde Atlas(die is rood op de afbeelding rechts).

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTPHOtJp2zzRW2e8mqndF0Ncjb5T2cXRURtc3sKtRpbWrkEwMTS

                       

Bij de groene wervels op de afbeelding links ziet u dat er steeds kleine ruimtes zijn tussen de wervels (kleine, witte openingen). Daar kan een zenuw vanuit het ruggenmerg naar buiten komen.

Hoe lopen de zenuwbanen?

De zenuwen gaan een lange weg: ze bundelen zich van de 4e, de 5e ,de 6e , de 7e nekwervel en gaan gezamenlijk achter het sleutelbeen tussen de grote borstspieren, via de oksel naar de arm. Onderweg vertakken ze tot steeds kleinere takjes, helemaal tot in de gevoelige vingertoppen. U ziet dit op de afbeelding hieronder. De zenuwen zijn geel gekleurde banen. De rode baan is een slagader die ook naar de arm gaat.

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSpkWSgFvvTdZNlbbM5GlpoHEJ6Sil-0hAnVvrZrxubDvnGCfnz9A

                                            

Wat doen zenuwen?

Elke zenuw wisselt informatie uit met een eigen gebied van de huid en met een eigen groep spieren. Zenuwen zorgen ervoor dat de hersenen prikkels ontvangen (hard, zacht, warm, koud) en een door u gewenste beweging aansturen. Ook geven ze signalen door aan de spieren. Dat luistert nauw. Maar gewoonlijk gaat dat soepel en met precies de juiste kracht.

Wat kan klachten geven?

  • Zenuwen kunnen bekneld raken. Klachten daarbij variëren van heel licht (een tijdelijk slapende arm) tot hevig (aanhoudende pijn, gevoelloosheid of krachtverlies).
  • Arthrosis van de nekwervels kan de openingetjes voor de zenuwen verkleinen.
  • Een zenuw kan gekneusd of opgerekt raken door een ongeval of verdraaiing van de nek of arm.
  • Lang met de elleboog op het harde bureaublad leunen kan de zenuw afklemmen die net achter de elleboog (het telefoonbotje) naar de hand loopt. Dat veroorzaakt pijn of gevoelsvermindering in de pink.
  • Afknelling van de armzenuw in de pols kan leiden tot het Carpale Tunnel Syndroom. Dat geeft klachten aan de handspiertjes en onderarm.
  • Een in elkaar gedoken houding kan leiden tot afklemming. Het kan de ruimte tussen de wervels tot wel meer dan 50% verminderen.
  • Schouderbladen die naar voren afhangen, kunnen op de zenuwbundel bij de oksel drukken. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij veel beeldschermwerk of bij het langdurig aan de hand lopen met peuters en kleine kinderen.

Wat doet de fysiotherapeut?

  1. Wij vragen uitgebreid waaruit uw klachten precies bestaan. Is er een aanwijsbare oorzaak? Wat heeft u zelf al geprobeerd? Is uw spierkracht  afgenomen? Hoe is het gevoel: doof, kriebelend, brandend? Waar zit het? Hoe preciezer u kunt zijn hoe beter de therapeut kan bepalen waar het probleem zit.
  2. U wordt goed onderzocht. Hoe is het met de beweeglijkheid van wervels, schouder, elleboog en hand? Hoe is het met de spierlengtes, de spierkracht en het gevoel? Zijn de reflexen in orde?
  3. Als alles in beeld is, bespreken we een behandelplan met u. Dat is maatwerk want elk mens en elk weefsel is anders.
  4. Onder het motto ‘Van kunnen bewegen naar gaan bewegen’ vergroot de therapeut vervolgens zoveel mogelijk uw beweeglijkheid. Ook krijgt u adviezen en  oefeningen mee om de spieren en gewrichten soepel te houden tot uw volgende afspraak.

Wat kunt u zelf doen?

  • Als u pijn voelt ergens in het gebied van nek, schouders en arm is het de moeite waard eens te kijken naar uw houding. Misschien verhelpt u dan zelf al een deel van de klachten.
  • Werkzaamheden, sport, hobby’s en slaaphouding zullen wij met u doornemen, soms is het beter als  u die tijdelijk aanpast.