Polsklachten
De pols bestaat uit veel kleine botjes, waartussen kapseltjes en bandjes zitten. Al die botjes worden bediend door veel korte en langere spieren, bloedvaten en zenuwen. Al die structuren moeten samenwerken voor een goede functie en krachtsontwikkeling in de onderarm en hand.
Wat als je je pols breekt
Als je bijvoorbeeld iets breekt, is niet alleen dàt deel van het lichaam getroffen. Ook het omliggende gebied heeft die klap te verwerken. Dat verklaart waarom iemand na bijvoorbeeld polsletsel ook klachten van elleboog , schouder, nek of bovenrug kan hebben. Het ene bot brak, maar de andere gewrichten raakten gekneusd / verstuikt.
Met manuele therapie onderzoek ik precies precies in welke structuren de belemmeringen zitten en hoe die hele kleine gewrichtjes weer te mobiliseren, beweeglijk te maken, zijn. Een ander belangrijk voordeel is dat ik niet alleen kijk naar het ene aangedane botje of gewricht , maar dat ik in de behandeling de héle keten waar dat gewricht deel van uitmaakt onderzoek en behandel. Dus niet alleen de pols, maar ook alle botjes van de hand, de onderarm, de elleboog, de schouder en de wervelkolom. Pas als het samenspel van alle gewrichten goed is, kun je weer optimaal gebruik maken van de pols. Dat bedoel ik met ‘van kunnen bewegen naar gaan bewegen’.