Schouder – slijmbeurs

Een slijmbeursontsteking in de schouder geeft vaak een felle pijn bij het heffen van de armen, vooral in zijwaartse richting.  Met manuele therapie en fysiotherapie is daar veel aan te doen.

Slijmbeurzen komen op meer plaatsen in het lichaam voor: in de schouder, heup, elleboog, knie en enkel. Op het plaatje ziet u waar de slijmbeurs in de schouder zit.

De slijmbeurs, de bursa subacromialis, is een soort stootkussentje of dun plastic hoesje dat kan schuiven. De slijmbeurs laat alle bewegingen gesmeerd verlopen en vangt druk op van de pezen van alle spieren rondom de schouder en de botten. Hierdoor kunnen we ruim alle kanten op bewegen.

Bij een bursitis is de slijmbeurs opgezet en wat dikker. Geleiding van de bewegingen is daardoor  minder goed en de slijmbeurs zelf komt in de verdrukking als je de armen meer dan 90 graden heft.

Oorzaak
Bursitis heeft verschillende oorzaken:

  • In het schoudergewricht zelf.
  • Overbelasting van de schouder door een niet goed functionerende en gevoelig nek, bovenrug of schouderbladen.
  • Ook sommige aandoeningen van organen geven soms schouderpijn.

Wat merk je ervan?
Bij alles gebruiken we onze armen. Daarom zijn schouderklachten beperkend voor het dagelijks functioneren. Vooral liggen op de arm en slapen zijn extra vervelend.

Hoe onderzoeken wij u?
Bij het onderzoek kijken wij naar:

  • zijwaarts heffen van de arm,
  • de arm voorlangs naar de andere kant bewegen,
  • de arm bij een horizontale stand naar buiten draaien.

Als een of meer testen pijn geven, kun je een slijmbeursontsteking hebben.

Wat kunt u zelf doen voor uw herstel?
Ga bewegingen die pijn doen uit de weg. Blijf bewegingen die goed gaan juist doen. Dat draagt bij aan het in conditie houden van de beweeglijkheid van de schouder en de activiteiten van de spieren.

Wat doen wij?
Wij vragen na hoe de klachten begonnen zijn en of je wellicht repeterende bewegingen maakt die een extra belasting geven. Soms is er sprake een ongeval. We onderzoeken je nek en bovenrug en als we daar problemen vinden, behandelen we die.

Ook testen we of er in de schoudergewrichten zelf belemmeringen zijn. Daarnaast ontvangt je oefeningen en adviezen voor betere beweging van zowel nek als schouder. Soms tapen we je schouder, dat is dan een ondersteuning van behandelen en oefenen.

Wat kan er nog meer zijn?

  • Letsels van de gewrichten en de pezen van de schouder,
  • irritatie van het kapsel van het gewricht,
  • orgaanproblemen.

Wat kan er nog meer aan gedaan worden?
Je kunt naast onze behandelingen pijnstillers nemen. Dan kun je  je arm zo goed mogelijk blijven bewegen. Soms is een pijnstillende en ontstekingsremmende injectie zinvol. Je huisarts weet raad.

Meer zien?

Bekijk dit filmpje van het Blausen collectief. http://www.e-gezondheid.be/anatomie-van-het-schoudergewricht-uitgelegd-op-video/video/683