De schouder

Wat kan manuele therapie betekenen bij schouderklachten?

Schouderklachten kunnen op allerlei manier ontstaan. Soms is de oorzaak niet duidelijk een andere keer is een plafond schilderen de reden.

Wat merkt u?
Schouderklachten kunnen heel divers zijn:

  • Pijn in de schouder, in de nek, in de bovenrug, in de arm, zelfs tot in de hand.
  • De schouder voelt warm aan, de spieren kunnen strak en pijnlijk zijn.
  • Soms ervaart u prikkelingen of tintelingen in de arm, soms ook flink krachtsverlies.
  • Regelmatig wakker worden door het liggen op de schouder.
  • Geen prettige lighouding kunnen vinden.
  • Na langdurige en hevige pijnklachten kan een schouder zelfs vast gaan zitten: een Frozen Shoulder.

Door schouderklachten ontstaat moeite bij:

  • reiken met iets in de hand, zoals bij thee schenken
  • aan- en uitkleden of iets van een hoge plank pakken
  • autorijden.

Hoe komt het?
De aansturing van de bewegingen van de schouder wordt via het ruggenmerg in de wervelkolom aan de schouder en arm doorgegeven. Zodra er in de wervelkolom een blokkade ontstaat, kan de beweging van de schouder en arm verstoord raken. Dat kan overprikkeling geven van allerlei structuren zoals slijmbeurzen, spieren en hun aanhechtingen, zenuwen en het kapsel rondom de gewrichten.

Wat doet de manueeltherapeut?
Eerst luisteren wij goed naar uw verhaal. Daarna volgt er een uitgebreid onderzoek van de wervelkolom, de schoudergordel en de arm. We vergelijken de mobiliteit in de gewrichten aan de linker- en rechterzijde. Met specifieke tests onderzoeken we slijmbeurzen, spieren, spieraanhechtingen, zenuwen en het kapsel rond de verschillende gewrichten. Ook de huid geeft veel informatie over temperatuur, gevoeligheid of gevoelloosheid. Als duidelijk is waar de oorzaak zit, stellen we een behandelplan op.

Juist manuele therapie is geschikt voor de behandeling van schouderklachten. Vooral omdat alle gewrichten, ook van de wervelkolom, in de therapie betrokken worden. Bewegen doen we nooit in één gewricht alleen, maar we bewegen in een hele keten van gewrichten. Dit vraagt een goede aansturing van al die structuren van die keten ( botten, spieren, pezen, kapsels en zenuwen).

Wat kunt u zelf doen?
U krijgt altijd adviezen mee voor thuis. Bijvoorbeeld: regelmatig slingeren en zwaaien met de arm, of zo hoog mogelijk reiken en goed uitstrekken. Hiermee houdt u soepel wat in de behandeling is “losgemaakt” en dat heeft een belangrijke invloed op de pijn.

Bij warmte rondom de gewrichten kan ons advies zijn om te koelen. Coldpacks zijn daar heel geschikt voor. Daarnaast kunnen pijnstillers de ontstekingsverschijnselen sneller dempen. Uw huisarts of apotheker kan daarover goed adviseren.

Langere tijd pijn en bewegingsonmacht veroorzaken vrijwel altijd spierzwakte. Daarom kan oefentherapie u ná de manuele therapie helpen de kracht weer op te bouwen.

Meer zien?
Bekijk hier hoe het schoudergewricht werkt.